Η καλύτερη πλευρά του αρθροπλαστικη ωμου

Όλα για το αρθροπλαστικη ωμου


αρθροπλαστικη ωμουαρθροπλαστικη ωμου


Η κεφαλή του βραχιονίου αντικαθίσταται με ένα μεταλλικό εμφύτευμα κατασκευασμένο από κράματα κοβαλτίου, χρωμίου ή τιτανίου και τοποθετείται (είτε ενσφηνωμένο ή με τσιμέντο) με τη βοήθεια του στυλεού (stem), μιμούμενο την φυσιολογική κεφαλή. Η αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης αντικαθίσταται με ένα πλαστικό ένθετο (πολυαιθυλένιο) που μιμείται με τη σειρά του το μέγεθος, το σχήμα και την ανατομία της φυσιολογικής ωμογλήνης.


Οι προθέσεις ενσωματώνονται με το οστό με τη χρήση ειδικού υλικού, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως 2 μέρες. Μπορεί να κινήσει το χέρι του αμέσως μετά το χειρουργείο, αρκεί να μην πονά. Μετεγχειρητικά συστήνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα ώμου - αρθροπλαστικη ωμου. Τις πρώτες μέρες εκτελούνται καθημερινά απλές ασκήσεις κινητοποίησης του χεριού.
Πρόκειται ασκήσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης του ώμου, αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης.Σε όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης ο γιατρός παρακολουθεί τακτικά τον ασθενή. Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά λόγω των εξαιρετικών της αποτελεσμάτων της. Η πλειοψηφία των ασθενών μετά την επέμβαση έχει ελάχιστες ενοχλήσεις, ενώ παρατηρούν αύξηση του εύρους κίνησης του ώμου.


Ο κανόνας των 2 λεπτών για το αρθροπλαστικη ωμου


Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από το βραχιόνιο οστό, την ωμοπλάτη και την κλείδα. Η φυσιολογική λειτουργία της ωμικής ζώνης απαιτεί τις συντονισμένες κινήσεις των στερνοκλειδικών (ΣΚ), ακρωμιοκλειδικών (ΑΚ) και γληνοβραχιόνιων (ΓΒ) αρθρώσεων. Περισσότεςρες λεπτομέρειες για την ανατομία και τη λειτουργία της άρθρωσης του ώμου θα βρείτε εδώ. Η αρθρική επιφάνεια του βραχιόνιου οστού και της υποδοχής της ωμοπλάτης (κεφαλή βραχιόνιου και γληνοειδής) αφαιρούνται για να δημιουργηθεί χώρος για την αντικατάσταση της άρθρωσης.


Ένας μεταλλικός στυλεός στερεώνεται στο εσωτερικό του βραχιόνιου οστού, στον οποίο ενσωματώνεται ένα μεταλλικό σφαιρικό εμφύτευμα αντικατάστασης. Εναλλακτικά, ένα μεταλλικό κυπέλλιο εισάγεται πάνω από το σφαιρικό εμφύτευμα της άρθρωσης του ώμου (βραχιόνια κεφαλή). Το σφαιρικό εμφύτευμα αντικατάστασης διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και μπορεί να προσαρμοστεί στη σωστή θέση έτσι ώστε να ταιριάζει ακριβώς με το βραχιόνιο οστό.
Η αντικατάσταση τόσο της βραχιόνιας κεφαλής όσο και του γληνοειδούς ονομάζεται Ολική Αρθροπλαστική Ώμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας νέας άρθρωσης από μέταλλο σε οστό ή μέταλλο σε πλαστικό που μπορεί να κινείται και πάλι ομαλά, έτσι ώστε να μην πονάτε όταν κινείτε το χέρι σας. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα.


Ένα μυστικό όπλο για το αρθροπλαστικη ωμου


Σε Αρθροπάθεια με ρήξη του μυοτενόντιου πετάλου. Σε νεοπλασίες - Όγκοι. Σε Kατάγματα του αυχένα του βραχιονίου και σε υποκεφαλικά κατάγματα. Η άρθρωση του ώμου και η ωμοπλάτη σε πρόσθια και οπίσθια προβολή Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι καλά όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πόνο, στη λειτουργικότητα του ώμου και γενικότερα στην ικανοποίηση του ασθενή.


Με τις διάφορες τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι χειρούργοι ορθοπεδικοί, προσπαθούν εδώ να υπερβούν την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών λαμβάνοντας υπ’ όψη τους την κατάσταση και τις ανάγκες του ασθενή. Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση δεν είναι τυχαία. Ο φυσικοθεραπευτής δε θα πρέπει να ενεργεί αυτοβούλως αλλά να λαμβάνει υπόψιν του τα τεκμηριωμένα επιστημονικά πρωτόκολλα αποκατάστασης.


Την πρώτη από την 1η έως την 6η μετεγχειρητική εβδομάδα και τη δεύτερη από την 6η έως την 12η μετεγχειρητική εβδομάδα. : Αντωνία Κοντοζουδάκη, Γιώργος Μώρος : Θα θέλαμε να τονίσουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας ότι οι παρεχόμενες γνώσεις δεν επιβάλλονται και κατ' αυτήν την έννοια δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αποδεκτές.


Λεπτομερείς σημειώσεις για αρθροπλαστικη ωμου
Διευθυντής Τμήματος Ισχίου & Γόνατος Metropolitan Generalτ.Διευθυντής ΕΣΥ, Γ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείο ΚΑΤFellowship University of Southern California, Los Angeles, California, USA Consultant Heartlands NHS Trust, West Midlands Birmingham, UK.


Η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι η λύση που προσφέρει η σύγχρονη ορθοπαιδική χειρουργική σε καταστάσεις που καταστρέφουν την άρθρωση του ώμου όπως οστεοαρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, αρθροπάθεια λόγω ρήξης του τενοντίου πετάλου και μερικές φορές βαρειά κατάγματα του ώμου που προκαλούν έντονο πόνο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης και της λειτουργίας όλου του άνω άκρου.Η αρθρική επιφάνεια του βραχιόνιου οστού και της υποδοχής της ωμοπλάτης (κεφαλή βραχιόνιου και γληνοειδής) αφαιρούνται για να δημιουργηθεί χώρος για την αντικατάσταση της άρθρωσης.Αντικαθιστούμε τις αρθρικές επιφάνειες αντίστροφα από την ανατομική τους σχέση.


Με τον τρόπο αυτό, η κοίλη επιφάνεια του βραχιονίου κινείται επί της αντίστοιχης σφαίρας της ωμογλήνης, το αντίθετο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στο φυσιολογικό ώμο (κεφαλή βραχιονίου-σφαίρα, ωμογλήνη-κοίλη επιφάνεια).Η επέμβαση αρθροπλαστικής ώμου συνήθως διαρκεί περίπου δύο ώρες. Η τομή της επέμβασης συνήθως έχει μέγεθος 8 έως 12cm ελέγξτε εδώ και γίνεται κατά μήκος του μπροστινού τμήματος της άρθρωσης του ώμου.


Όλα για το αρθροπλαστικη ωμου


Γράφει ο κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ Τα οστά στις αρθρώσεις του ώμου καλύπτονται από έναν ιστό, τον χόνδρο, απολύτως λείο, ο οποίος επιτρέπει την κίνηση του ενός οστού με το άλλο χωρίς πόνο. Όταν αυτός καταστραφεί ή τραυματιστεί, τότε τα δύο οστά έρχονται σε επαφή, αυξάνοντας τη μεταξύ τους πίεση, με αποτέλεσμα την παραμόρφωσή τους.


Στα αρχικά στάδια, χρησιμοποιήσουμε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, προτείνουμε κάποιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή ενέσεις υαλουρονικού και εγχύσεις PRP (Platelet Rich Plasma) ώστε να θέσουμε την αρθρίτιδα σε ύφεση. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βοηθήσει να επιστρέψεις στο φυσιολογικό, καθημερινό σου πρόγραμμα ή η βλάβη είναι εκτεταμένη τότε η αρθροπλαστική είναι η λύση.


Το τι είδους καταστροφή έχει προκληθεί καθορίζει και το τι τύπος αρθροπλαστικής θα εκτελεστεί. Εάν η καταστροφή περιορίζεται μόνο στον χόνδρο ενώ το οστό κάτω από αυτόν είναι σε καλή κατάσταση, προχωράμε σε αρθροπλαστική επιφανείας - αρθροπλαστικη ωμου. Εκεί, υποκαθιστούμε τον χόνδρο με ένα πολύ λείο μεταλλικό καπάκι με ιδιαίτερη ελαστικότητα που να πλησιάζει τη φυσική του ελαστικότητα.


Λεπτομερείς σημειώσεις για το αρθροπλαστικη ωμου


αρθροπλαστικη ωμουαρθροπλαστικη ωμου
Μιμούμενοι την ανατομία, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την άρθρωση με τον ίδιο τρόπο όπως ήταν πριν. Σε κάθε άρθρωση έχουμε δύο επιφάνειες που έρχονται σε επαφή: Τη σφαίρα του οστού, η οποία βρίσκεται στην πλευρά που είναι η κεφαλή του βραχιονίου και την ελαφρά κοίλη επιφάνεια του άλλου οστού από την πλευρά της ωμογλύνης - αρθροπλαστικη ωμου.


Αν οι μύες που περιβάλουν τον ώμο έχουν καταστραφεί, τότε έχουμε αρθροπάθεια μετά από ρήξη τενοντίου πετάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να κάνουμε μια αρθροπλαστική που να μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς αυτούς τους μύες-τένοντες. Αυτή είναι η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, όπου ελέγξτε εδώ τοποθετούμε τη σφαίρα και το κοίλο αντίστροφα από το φυσιολογικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *